Porterstek
(när jag ändå är igång...detta käkar vi ofta på söndagar hemma)
6-10 personer
1-1 ½ kg benfri rostbiff
1 flaska porter eller mörkt öl(3,5 dl)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
1 stor gul lök
vatten1 flaska porter eller mörkt öl(3,5 dl)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
1 stor gul lök
Till såsen
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Soja
Svartvinbärsgelé
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Soja
Svartvinbärsgelé
Välj en gryta i storlek så att köttbiten med termometer precis får plats.
Börja med att skära lök (man kan också ha i några vitlöksklyftor) i grova bitar. Häll i porter, vatten,saft och soja. Lägg i buljongtärningar (vitlök) lök och kryddorna. Koka upp.
Lägg i köttet i porterbuljongen och låt sakta sjuda under lock. Vänd på steken efter ca 45 minuter. Skumma vid behov.
Stick in en köttermometer mitt i den tjockaste delen av köttet. Hela röret bör vara inne. Ta grytan från värmen när innertemperaturen är 75°, efter ca 1-1½ timme.
Låt steken ligga ca 20 minuter i skyn innan köttet skärs upp.
Låt steken ligga ca 20 minuter i skyn innan köttet skärs upp.
Till såsen silas skyn. Mjölet vispas ut i grädden och detta vispas sedan ner i skyn. Låt såsen sakta sjuda i minst 10 minuter. Svartvinbärsgelé är det gott att ha i i såsen också och gärna lite soja, man får smaka sig fram.
Servera med kokt potatis, sallad, kokta grönsaker och gelé.
Kommentarer:
Trackback